3955042
Siirt'e Özgü Zivzik Narı Suyunun, geleneksel yöntemle üretilen kefir üzerine etkilerinin araştırılması.
Kefir eskiden beri bilinen fermente bir süt ürünüdür. kendine has tad- aromaya sahip, serinletici ve ferahlatıcı özelliklere sahiptir. Fonksiyonel özellikleri ve beslenme açısından önemli olduğundan sevilerek tüketilen bir gıda maddesidir. Fakat bazı insanların bu ürünlere karşı albenisinin arttırılması amacıyla çeşitli meyve suyu veya katkıları ilavesi yapılmak suretiyle tüketime sunulmaktadır. Materyal ve metot olarak, geleneksel üretilen kefirlere farklı konsantrasyonlarda (Kontrol, %6.25, %12.5, %25 ve % 50) taze sıkılmış Zivzik nar suyu ilave edildikten sonra, farklı periyotlarda analizleri yapılacaktır. Analizler sonuçlanıncaya kadar numuneler +40 C'de muhafaza edilecektir. Yapılacak analizler ise fiziko-kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizler olacaktır. Her ne kadar çeşitli meyve/bitki ekstraktları veya suları ilaveli kefir üretimi yapılmışsa da, Siirt'e özgü Zivzik nar suyu ilavesi yapılarak üretilen kefir çalışmasına literatürde rastlanılmamıştır. Bu yüzden bu çalışmanın ilk defa Siirtte yapılması, referans niteliği taşıyacak ve özgün bir değere sahip olacaktır. Aynı zamanda Siirt Zivzik narının farklı bir alanda da kullanılabilirliğini sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışma ile Zivzik narı suyunun kefirin raf ömrü üzerine ve duyusal nitelikler yönüyle etkisinin olup olmayacağı ortaya konulacaktır.
Tamamlandı
27.11.2018
26.07.2019
4998.24
TÜRK LİRASI
Araştırmacı
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
2024-02-14 16:02:33
ULUSAL