3409271
Çeşitli yetiştirme ortamlarının mikrofilizlerin şiga toksin üreten Escherichia coli (STEC) ve jenerik Escherichia coli kontaminasyonu için değerlendirilmesi
Günümüzde tüketicilerin sağlıklı ve taze gıdalara olan talebi artmaktadır. Çiğ tohum filizleri, daha sağlıklı ve yüksek besin içerikleri nedeniyle dünya genelinde popülerlik kazanmıştır. Tohum filizlerinin yeni bir sınıfı olan mikrofilizler (mikroyeşiller) çiğ tüketilen marul, turp, bezelye vb. ürünlerin olgunlaşmamış sürgünleridir. Ancak bu ürünler patojen mikroorganizma ile kontamine olmuşlarsa sağlık açısından risk oluşturmaktadırlar. Patojen bakteriler mikrofilizlere tohumdan, sulama suyundan ve büyüme ortamından geçiş yapabilmektedir.Bu tez çalışmasında, shiga toksin üreten Escherichia coli (O157:H7) ve jenerik E. coli’nin, sprey ve taban sulama yöntemleriyle torf ve perlit ortamında yetiştirilen marul ve turp mikrofilizlerine kontaminasyonu değerlendirilmiştir.
Tamamlandı
13.09.2019
24.02.2020
15000
TÜRK LİRASI
Yürütücü
ARAŞTIRMA PROJESİ
2021-01-09 21:24:09
ULUSAL