Atıksudaki ağır metalin işlem yapılmış ve yapılmamış patates kabuğu ile gideriminin araştırılması (FBA-2017-6143)
Bu araştırmada patates kabuklarının (hiç bir işlem yapılmadan) ağır metali tutma kapasitesi incelenecektir. İkinci olarak, patates kabuğunun sorpsiyon kapasitesini arttırmada ön işlemin etkisi irdelenecektir. Bu nedenle patates kabukları 1. Ön işlemsiz, 2.Fiziksel ön işlemli (2.1. Partikül boyutu etkisi ve 2.2. Partikül boyutu ve otoklav etkisi), 3. Kimyasal ön işlemli (NaOH ile muamele) ve 4.Biyolojik ön işlemli (4.1. Ekmek mayası ve 4.2. Mikroalg ile muamele) olarak araştırma yürütülecektir. Ön işlemlerin metal sorpsiyon kapasitesine etkisi incelenecektir. Üçüncü olarak, en uygun pH değeri, sorbent dozu, bekletme süresi ve sıcaklık gibi parametrelere bakılarak patates kabuğunun sorpsiyon verimi araştırılacaktır. Dördüncü olarak, patates kabuğuna yapılan ön işlemin sorpsiyon kapasitesine etkisi sadece metal giderimi ile değil gerekli enerji ve ekipman ihtiyacı ile beraber ekonomik açıdan da değerlendirilecektir.
Tamamlandı
17.10.2017
31.01.2020
49.994,01
TÜRK LİRASI
Yürütücü
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi