1801449
İstanbul Büyükçekmece Ve Ömerli Yüzeysel Su Kaynaklarındaki Doğal Organik Maddelerin Fiziksel ve Kimyasal Fraksiyon Dağılımlarının İncelenmesi ve Fraksiyonların DYÜ Oluşumundaki Etkinliklerinin Belirlenmesi İTÜ BAP PROJESİ 2010 33575
Doğal organik maddeler DOM su kaynağı ve su kaynağını çevreleyen havzadaki doğal ve insani kaynaklı fiziksel kimyasal ve biyolojik aktivitelerden kaynaklanmaktadır DOM ifadesi sularda bulunan karmaşık yapıdaki organik maddeleri bütünsel olarak tanımlamak amacı ile kullanılmıştır Yüzeysel sularda bulunan DOM un çözünmüş organik madde kısmı DOM un 0 45 m lik filtreden geçen doğal sularda baskın olan ve fraksiyonlama işlemi için esas alınan kısmıdır Çözünmüş organik madde çok çeşitli ve değişik kimyasal yapıdaki maddelerin bir karışımı olup sudaki çözünmüş organik karbonun ÇOK önemli bir bileşenidir ÇOM lar sularda renk tad koku gibi estetik problemlere yol açmakta organik ve inorganik kirleticilere tutunup taşınma eğilimi göstermekte istenmeyen dezenfeksiyon yan ürünleri DYÜ oluşturmakta sulardaki mikrobiyal proseslerde karbon kaynağı olarak işlev görmekte ve su kütlesinde birikime neden olmakta fotokimyasal proseslerin oluşumuna katkıda bulunmaktadır Bu olumsuz özelliklerinden dolayı içme suyu arıtımının iyileştirilmesi açısından ÇOM ların fiziksel kimyasal yapı ve özelliklerinin araştırılması gerekmektedir Ancak bu yapı ve özellikler stabil olmayıp su kaynağının bulunduğu coğrafyaya su kaynağı çevresindeki faaliyetlere ve mevsimlere bağlı olarak değişmektedir Bu nedenle elde edilen içme suyunun kalitesinin iyileştirilmesi için su kaynağındaki ÇOM bileşimi ve içme suyu arıtımı sırasında DYÜ oluşum reaktivitesindeki mevsimsel değişimlerin bilinmesi gerekmektedir Geçmişte ÇOM kompozisyon ve karakteristiğinin mevsimsel değişimi üzerine çok az çalışma yapılmış olup ülkemizde ise bu konuyla ilgili olarak yapılmış ve literatüre girmiş kapsamlı bir çalışma mevcut değildir Leenheer ve Crue 2003 Kanokkantapong ve diğ 2006 Lu ve diğ 2009 Wei ve diğ 2008 Bu nedenlerden dolayı ÇOM un fiziksel ve kimyasal yapısı ile bu yapıdaki mevsimsel değişimin bilinmesi içme suyu kalitesinin sağlanması ve sürdürülebilirliği açısından kilit rol oynamaktadır
Tamamlandı
16.04.2010
31.12.2010
15000
TÜRK LİRASI
Araştırmacı
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
2019-08-21 13:16:01
ULUSAL