Capparis sicula'nın in vitro antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ve COX-1/ COX-2 enzim inhibisyon aktivitesinin belirlenmesi The evaluation of in vitro antioxidant, antimicrobial properties and COX-1/ COX-2 enzym inhibitory activity of capparis sicula

NAĞİHAN ACAR / 2021 - Türkçe - Yüksek Lisans

Sentetik ilaçların kullanımından kaynaklı yan etkiler ve yüksek maliyet sebebi ile günümüzde daha az yan etkiye sahip ve nispeten daha ucuz olmalarından dolayı bitkisel kaynaklı ilaçların geliştirilmesine yönelik çalışmalara artan bir ilgi oluşmuştur. Bu amaçla, sunulan çalışmada Capparis sicula bitkisinin antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ile COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine inhibisyon etkileri incelendi. Çalışmada Capparis sicula bitkisinin antioksidan özellikleri DPPH ve CUPRAC yöntemleri ile belirlenirken, antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu ile saptandı. COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkisi ise ticari kitler kullanılarak kolorimetrik olarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlar, Capparis sicula'nın önemli düzeyde antioksidan etkiye sahip olduğunu gösterirken, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans standart suşları üzerine herhangi bir antimikrobiyal etkisi olmadığını gösterdi. Bunlara ek olarak, COX-1 enzimi üzerine % 4 inhibisyon etkisi belirlenirken, COX-2 enzimi üzerine %23 inhibisyon etkisi ilk kez saptandı. Sonuç olarak, Capparis sicula ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılabilecek önemli bir doğal hammadde kaynağı olabilir.


Due to the side effects caused by the use of synthetic drugs and due to the high cost, there has been an increasing interest in the development of herbal-based drugs because they have fewer side effects and are relatively cheaper. For this purpose, the antioxidant and antimicrobial properties of Capparis sicula plant and their inhibition effects on COX-1 and COX-2 enzymes were investigated. In the study, antioxidant properties of Capparis sicula plant were determined by DPPH and CUPRAC methods, while antimicrobial properties were determined by disk diffusion method. The effect on COX-1 and COX-2 enzymes was determined colorimetrically using commercial kits. The results showed that Capparis sicula had a significant antioxidant effect, while it did not have any antimicrobial effect on standard strains of Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans. In addition, 4% inhibition effect on COX-1 enzyme was determined, while 23% inhibition effect on COX-2 enzyme was detected for the first time. Consequently, Capparis sicula can be an important source of natural raw materials that can be used in the pharmaceutical, food and cosmetic industries.