Bu tez çalışmasında bazı bitki çaylarının mikrobiyal kalitesini belirlemek, patojen bakteri gelişimi ve gıda güvenliği açısından güvenilir olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma, iki farklı aktardan açık olarak alınan ve iki farklı marketten ambalajlı olarak alınan adaçayı, papatya, lavanta, ıhlamur, anason, rezene, zencefil, melisa, ekinezya ve hibiskus bitki çayı numuneleri ile gerçekleştirilmiştir. Numunelerde Escherichia coli, koagülaz (+) Staphylococcus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, maya-küf ve Salmonella spp. varlığı incelenmiştir. İncelenen numunelerin hiçbirinde Salmonella spp. varlığına rastlanmazken, tümünde (%100,0) B. cereus tespit edilmiştir. Analiz edilen 40 numuneden 19 (%47,5)'unda E. coli, 34 (%85,0)'ünde koagülaz (+) Staphylococcus, 37 (%92,5)'sinde C. perfringens ve 30 (%75,0)'unda maya-küf gelişimi saptanmıştır. En yüksek ortalama E. coli sayısı (4,39±0,33 log kob/g) aktarlardan açık olarak alınan ıhlamurlarda, en yüksek ortalama koagülaz (+) Staphylococcus sayısı (5,07±0,69 log kob/g) zencefil poşet çaylarında, en yüksek ortalama C. perfringens sayısı (4,07±1,12 log kob/g) anason poşet çaylarında, en yüksek ortalama B. cereus sayısı (5,43±0,04 log kob/g) zencefil poşet çaylarında ve en yüksek ortalama maya-küf sayısı (4,52±1,32 log kob/g) aktarlardan açık olarak alınan papatyalarda tespit edilmiştir. Sonuç olarak; incelenen bazı bitki çayı numunelerinde tespit edilen mikrobiyal kontaminasyonun gıda güvenliği açısından risk oluşturabilecek düzeylerde olduğu görülmüştür.
In this thesis, it was aimed to determine the microbial quality of some herbal teas, to reveal whether they are safe in terms of pathogen bacteria growth and food safety. The study was carried out with samples of sage, chamomile, lavender, linden, anise, fennel, ginger, lemon balm, echinacea and hibiscus herbal teas taken in packed from two different markets and taken openly from two different herb shops. Escherichia coli, coagulase (+) Staphylococcus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, yeast-mold, and Salmonella spp. were examined in the samples. Salmonella spp. was not found in any of the samples examined, while B. cereus was detected in all of them (100.0%). It was determined that E. coli growth was in 19 of the 40 samples (47.5%), coagulase (+) Staphylococcus growth was in 34 of them (85.0%), C. perfringens growth was 37 of them (92.5%) and yeast-mold growth was in 30 of them (75.0%). The highest average count of E. coli (4.39±0.33 log cfu/g) was in lindens taken openly from herb shops, the highest average count of coagulase (+) Staphylococcus (5.07±0.69 log cfu/g) in ginger tea bags, the highest average count of C. perfringens (4.07±1.12 log cfu/g) in anise tea bags, the highest average count of B. cereus (5.43±0,04 log cfu/g) in ginger tea bags and the highest average count of yeast-mold (4.52±1.32 log cfu/g) in chamomiles taken openly from herb shops were found. As a result; it was observed that the microbial contamination detected in some of the herbal tea samples examined was at levels that could pose a risk for food safety.