Epigrafik ve tasvirli bulgularda Yeni Assur Krallığı savaş ganimetleri The Neo Assyrian King's war boots in epigraphic and illustrated findings

SUAT AYAKAN / 2020 - Türkçe - Yüksek Lisans

M.Ö. I. Binde Mezopotamya'da kurulmuş olan Yeni Assur Krallığı, döneminin ekonomik, siyasi, dini ve askeri alanlarda güçlü uygarlıklarından biridir. Çekirdek bölgesi Mezopotamya'da Kuzey Irak olmakla birlikte krallarının izlemiş olduğu genişleme politikası neticesinde devletin sınırları batıda Akdeniz, doğuda Halep ve kuzeyde Güneydoğu Toroslar'a kadar uzanmıştır. Genişleme politikası izleyen Assurlular, için savaş stratejisi de oldukça önemlidir. Bu anlamda önemli taktikler kullanmışlardır. Assurlular savaşı sadece genişleme politikası için yapmamışlardır. Bu savaşlar neticesinde ülkelerinin insan gücüne ve ekonomisine de katkılar sağlamışlardır. Dönemin epigrafik ve tasvirli bulgularından Yeni Assur Krallığı'nda savaş ganimetlerinin de önemli bir yerinin olduğu anlaşılmaktadır. Yeni Assur krallarından II. Assur-dan, II. Adad-nirari, II. Tukulti-ninurta, II. Asur-nasir-apli, III. Shalmeneser, II. Sargon, Sennaherib, V. Şamsi-Adad ve III. Adad-nirari'ye ait yazılı kaynaklarda birçok konu ile birlikte savaş ganimetlerine dair veriler de bulunmaktadır. Söz konusu krallar çevre bölgelere yapmış oldukları askeri seferlerde ganimet olarak insanlar, hayvanlar, ahşap ve fildişi eserler, maden ve metal eserler ile tekerlekli taşıtları almışlardır. Ganimetlerin ülkelerine sevkiyatında hem nehir/deniz hem de kara yolu ulaşımından faydalanmışlardır. Nehir/deniz yolunda kayıklardan, kara yolunda ise iki tekerlekli yük taşıtlarından istifade etmişlerdir.


Established at Mesopotamia in B.C I. millennium, New Assyrian Empire was one of the powerful and advanced civilization of its time in fields of economics, political, religion and military. Assyria was mesopotamia-North Iraq centered but with the expansion policies of Assyrian Kings, country's borders was widened through Mediterranean to the west, Aleppo to the east and southeast Taurus Mountains to the north. Assyrians followed an expansion policy therefore war strategies was impportant for them. They used important strategies for wars. Assyriansdid not wagedwaragainstothernations onlybecausetheyfollowed an expansionpolicy.Because of these wars Assyrians improved their economical power and man power. It can be understand from epigraphic and descriptive findings that spoils of war contained an important role for the kingdom.There are many findings about spoils of war along with other topics in written sources belongs tokings of New Assyria II. Assur-dan, II. Adad-nirari, II. Tukulti-ninurta, II. Asur-nasir-apli, III. Shalmeneser,II. Sargon, Sennaherib, V. Şamsi-Adad and III. Adad-nirari. Kings mentioned above started military actions against nearby factions. Result of these military actions Assyrians acclaimed humans, animals, woods, ivory goods, minerals, metal goods and wheeled vehicles as spoils of war. Both sea/river and land transportation were used to deliver spoils of war to their country. Boats were used for sea transportation and two wheeled vehicles were used for land transportation.