Sulu çözeltilerde bulunan boyar maddelerin genleştirilmiş perlit ile adsorpsiyon izoterm ve kinetiklerinin araştırılması Examination of adsorption isotherms and kinetics of dyes in aqueous solutions with expanded perlite

NECLA EKİNCİ / 2020 - Türkçe - Yüksek Lisans

Endüstriyel işlemlerden sonra oluşan atık sularda birçok boyar madde bulanmaktadır. Bu boyar maddelerin çok az miktarı bile deşarj edildiği ortamın ekolojik dengesini tahrip etmektedir. Ayrıca bu boyar maddeler kolay olmayan fiziksel, kimyasal ve biyolojik birçok yöntemle giderilmektedir. Bunlara oksidasyon, ozonlama, membran filtrasyonu ve adsorbsiyon gibi yöntemler örnek olarak gösterilebilir. En yaygın kullanılan yöntem ise adsorbsiyon yöntemidir. Adsorbsiyon işleminde yapay veya doğal adsorbanlar kullanılmaktadır. Adsorbanlar; ceviz kabuğu, zeytin küspesi, badem kabuğu, mısır püskülü, aktif karbon, perlit, pomza gibi doğal ve yapay birçok adsorbant madde adsorbsiyon işleminde kullanılmaktadır. Bu çalışmada adsorban madde olarak genleşmiş perlit kullanılmıştır. Perlit, gözenekli, hafif ve camsı yapıya sahip genleşebilen volkanik bir kayaç türüdür. Genleştirilme işlemi ise perlitin 700-1200°C'lerde ısıtılmasıyla oluşur. Bu kayaçlar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer almakta olup çeşitli alanlarda kullanılan bir malzemedir. Tarım, gıda, kimya sektöründe ve en çokta inşaat alanında kullanımı yaygın olan bir malzemedir. Çalışmamızda metilen mavisinin sulu çözeltilerde perlit ve genleşmiş perlit ile giderim verimlerinin izoterm ve kinetik modellerine uyumu incelenmiştir. Genleştirilmiş perlit Temkin izoterm modeline %99 uyum göstermiştir. Yapılan kinetik çalışmasında genleştirilmiş perlit yalancı ikinci kinetik modeline %99 uyum sağlamıştır.


Perlite, a porous, light and glassy structure, is a type of expandable volcanic rock. Expansion occurs by heating the perlite at 700-1200°C. These rocks are located in many parts of Turkey, and is a material used in various fields. It is widely used in agriculture, food, the chemical sector and most of all in construction. In this study, expanded perlite were used as adsorbent materials. The effects of contact time, initial concentration, adsorbent dosage, temperature and pH on adsorption were investigated. Isotherm and kinetic studies were performed with the obtained results. Adsorption isotherm and kinetic models of methylene blue with natural expanded perlite in aqueous solutions were investigated. Expanded perlite was 99% compatible with the Tempkin isotherm model. In the kinetic study, expanded perlite were 99% compatible with the pseudo-second kinetic model.