Yalıtım şaplarında Bitlis yöresi pomza taşının perlit ile birlikte kullanımının incelenmesi The investigation of the usage of Bitlis region pumice stone together with perlite in insulation screeds

BERFİN RAMAZANOĞLU / 2020 - Türkçe - Yüksek Lisans

Bu tez çalışmasında yalıtım şaplarında Bitlis yöresi pomza taşının perlit ile birlikte kullanımının incelenmesi araştırılmıştır. Pomza taşı, perlit ve kimyasal katkı malzemeleri ile şap karışımları tasarlanmıştır. Pomza taşı ve perlit içeren karışım oranları ve içerikleri farklı 6 şap çeşidinin yanı sıra kıyaslama yapılabilmesi için günümüzde sıkça kullanılan iki farklı içerikte klasik kumlu ve modernize edilmiş kumlu şap numuneleri oluşturulmuştur. Toplamda oluşturulan 8 şap çeşitlerine, taze ve kuru birim ağırlık deneyi, ultrasonik ses geçirgenlik deneyi, basınç dayanım deneyi, rölatif porozite, yüksek sıcaklık, ısıl geçirgenlik deneyleri uygulanarak mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Deney sonuçları, piyasada kullanılan şaplarla ve kontrol numuneleri ile karşılaştırıldığında pomza taşı ve perlit ile şap üretiminin daha iyi mühendislik avantajları sunduğu ve bu iki malzemeyle şap üretiminin mümkün olduğu belirlenmiştir.


In this thesis, the investigation of the use of pumice stone of Bitlis region with perlite was investigated in insulation screeds. with Pumice stone, perlite and chemical additives screed mixtures are designed. In addition to 6 screed varieties with different mix ratios and contents containing pumice stone and perlite, classical sandy and modernized sandy screed samples were created in two different contents, which are frequently used today. Engineering properties were determined by applying fresh and dry unit weight test, ultrasonic sound permeability test, compressive strength test, relative porosity, high temperature, thermal permeability tests to 8 screed varieties. It has been understood that compared to the screeds and control samples used in the market, with pumice stone and perlite screed production offer more good engineering advantages and screed production is possible with these two materials.