Bitlis yöresinde yetişen Plantago lanceolatabitkisinin antioksidan ve antimikrobial özelliklerinin araştırılması The investigation of antimicrobial and antioxidant properties ofPlantago lanceolata plant in Bitlis region

CANAN AKBALIK / 2019 - Türkçe - Yüksek Lisans

Bitkiler, eski çağlardan günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Sunulan çalışma ile Bitlis yöresinde geleneksel olarak tüketilen Plantago lanceolata'nın antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile Süperoksit Dismutaz ve Glutatyon-S-Transferaz enzim aktiviteleri yanında Fe, Zn ve Cu düzeyleri incelendi. Antioksidan özellikleri DPPH metodu ve Süperoksit Dismutaz ile Glutatyon-S-Transferaz enzim aktiviteleri saptanarak belirlendi. Antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu ile saptanırken iz mineral düzeyleri spektrofotometrik olarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre Bitlis'den toplanan bitki örneklerinin en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi. Bunun yanında, Tatvan' dan toplanan bitki örneklerinin Süperoksit dismutaz ve Glutatyon-S-Transferaz aktivitesi ve iz mineral miktarı açısından en zengin içeriğe sahip olduğu gözlendi. Bunlara ek olarak, Adilcevaz'dan alınan örnekler dışındaki bitki numuneleri kullanılan mikroorganizmalar üzerine zayıf antimikrobiyal etki sergiledi. Sonuç olarak, elde edilen veriler Bitlis yöresinde yetişen Plantago lanceolata'nın ileri çalışmalar için önemli bir aday olabileceğini gösterdi.


Plants have been used in various treatment methods from ancient times to today. In this study, antioxidant and antimicrobial properties, superoxide dismutase and glutathione-s-transferase enzymes activities, Fe, Zn and Cu levels of Plantago lanceolata which was consumed in Bitlis region were investigated. Antioxidant properties were detected by DPHH method and determination of superoxide dismutase and glutathione-s-transferase enzymes activities. When antimicrobial feautures were elevated via disc diffusion method, trace elements levels determined spectrophotometrically. The obtain results showed that the plant samples which obtained from Bitlis have highest antioxidant activity. Besides, its observed that richest content in terms of superoxide dismutase, glutathione-s-transferase activities and trace element content in samples which obtained from Tatvan. In addition, all plant samples showed slight antimicrobial effect on used microorganisms except obtained from Adilcevaz. As a result, the obtained data showed that Plantago lanceolata wich growen in Bitlis region could be an important candidate for further studies.