Zeminlerin Basit Üyeli Fonksiyonlar ve Bulanık Kurallar Üretim Tekniği (SMRGT) ile Sınıflandırılması Classification of Soils by Simple Fuzzy Functions and Fuzzy Rules Production Technique (SMRGT)

GAMZE BAYRİ / 2018 - Türkçe - Yüksek Lisans

Tünel, galeri ve kanal açma, karayolu altyapısı, yer altı suyu çalışmaları, su ve petrol sondaj kuyuları, depremselliğin belirlenmesi, her türlü dolgu ve yarma işleri ve daha birçok nedenle zeminlerin sınıflandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Güncel literatürde, zeminler, dane büyüklüğü, geçirgenlik, sismik özellikler ve daha birçok açıdan sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada zeminler, farklı zemin parametrelerine göre sınıflandırılmıştır. Bu amaçla, Çanakkale Bölgesinde SPT Darbe Sayıları (SPTN), Kayma Dalga Hızı (Vs), Yeraltısuyu Seviyesi (YASS) ve Zemin Hakim Titreşim Periyoduna (To) ilişkin deneysel veriler Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) metodu ile sınıflandırılarak zeminler için risk haritası oluşturulmuştur. Sınıflandırma için 151 adet jeoteknik sondaj ve Jeofizik çalışmalar kapsamında, 110 nokta için sismik kırılma ölçüsü, 110 nokta için yüzey dalgalarının çoklu analizi (MASW) ölçüsü ve 110 nokta için mikrotremor ölçüsünden alınan sonuçlar kullanılmıştır.


It is necessary to classify the grounds for tunnels, gallery and canal opening, road infrastructure, groundwater studies, water and oil drilling wells, determination of earthquake resistance, all kinds of fillings and splitting work and many other reasons. In the current literature, grounds are classified in terms of grain size, permeability, seismic properties and many others. In this study, grounds are classified according to different soil parameters. For this purpose, a risk map for grounds has been established by classifying the experimental data related to SPT Pulse Counts, Seismic Wave Velocity (Vs), Groundwater Level (GL) and Soil Dominant Vibration Period (To) in the Dardanelles Region with Fuzzy Logic method. For the classification, 151 geotechnical drilling and geophysical studies, seismic fracture size for 110 points, Multiple Analysis of Surface Wave (MASW) for 110 points and microtremor size for 110 points were used.