Cumhuriyet Döneminde Güneydoğu Anadolu (Gaziantep-Mardin-Urfa)'ya yapılan kamu harcamaları ve yatırımlar (1923-1950) Public exclusions and investments in the Southeastern Anatolia (Gaziantep-Mardin-Urfa) in the Republic Period (1923-1950)

FERİT YÜCEBAŞ / 2018 - Türkçe - Doktora

I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde yaşanan savaşlar nedeniyle ülkenin büyük bir bölümü işgale maruz kalmış, maddi ve manevi açıdan zarara uğramıştı. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin öncelikli hedefi savaşın ülkeye bırakmış olduğu yıkımın etkisini bir an evvel ortadan kaldırmak oldu. Özellikle savaşların harap ettiği ülkenin kalkındırılması için bayındırlık, eğitim, sağlık, asayiş, tarım-hayvancılık ve madencilik alanlarında önemli yatırımlar yapılması zaruri görülmüştür. Cumhuriyet döneminde ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep, Urfa ve Mardin'de de kamu harcamalarına ehemmiyet verilerek bir kalkınma hamlesi başlatılmıştır. 1923-1950 yılları arasında Cumhuriyet hükümetleri Suriye ile kara sınırı olan Gaziantep, Urfa ve Mardin'de yapılması gereken çalışmaları bir program dâhilinde gerçekleştirmiştir. Cumhuriyet hükümetleri bütçenin yetersizliğine rağmen imkânların el verdiği ölçüde ciddi çaba içerisine girmiştir. Hükümetlerin bölgeye sarf ettiği yoğun mesai ile Gaziantep, Urfa ve Mardin'in gelişmesi ve kalkındırılması amaçlanmıştır. Bu vilâyetlere yapılan yatırımlarla her alanda önemli neticeler alınmıştır.


Due to the wars that took place during the First World War and the National Struggle, a large part of the country was subjected to occupation and suffered material and moral damages. Newly established that the effect of the destruction of war left the country's primary objective was to eliminate the Republic of Turkey as soon as possible. İmportant developments have been made in the areas of public works, education, health, public order, agriculture-animal husbandry and mining, especially for the development of the country devastated by wars. In the Republican period, as in the case of the country as a whole, in Gaziantep, Urfa and Mardin, public expenditures were given importance and a development pace was initiated. Between 1923 and 1950, the Republican governments carried out the work to be done in Gaziantep, Urfa and Mardin, which is the land border with Syria, within a program. The republican governments have made considerable efforts in spite of the inadequacy of the budget. It is aimed to develop and improve Gaziantep, Urfa and Mardin with the intensive work that the governments use for the region. With the investments made in these provinces, important results were obtained in each area.